Če si želite izvedeti več

Vodič po slovenski kulinariki

Slovenci obožujemo dobro hrano in obrede, ki iz nje izvirajo. Druženje ob polno obloženih mizah, za praznike, nedelje ali dneve kar tako, je pač del naše kulture, na katero smo, tako kot na dobro hrano, izredno ponosni. In čeprav se tudi v kulinaričnih vodah na veliko in široko govori o naši majhnosti, smo tudi tokrat fenomen izredne raznolikosti. Na okuse naše hrane so namreč na veliko vplivale sosednje države, prav tako pa tudi naša zgodovina.

 

Slovenska klobasa iz Avstrije

Iz Avstrije prihajajo ene izmed najbolj razširjenih slovenskih jedi; ‘šnicelj’ in klobasa, iz Nemčije pa prekajeno meso, zelje in svinjina, ki se v Sloveniji znajde na praktično vsakem meniju. Pan-evropski vplivi so si svoje mesto priborili tudi na meniju slovenskih slaščic, saj romantično mestece Bled svojo prepoznavnost gradi tudi na plečih ‘kremšnite’, sicer avstrijske kremne slaščice.

 

Palačinke iz Madžarske

Poleg golaža, ki velja za najbolj znano Madžarsko jed, smo se Slovenci navdušili tudi nad krepkimi piščančjimi obarami in jedmi, z veliko paprike. Poleg bogate zimske hrane, pa so nam Madžari predali tudi eno izmed najbolj priljubljenih hitrih sladkih jedi pri nas, palačinke.

 

Testenine, boljše kot v Italiji

In čeprav je pravo domovanje ravno prav penastega kapučina, testenin z bolonjsko omako in pic po Napoletansko doma v Italiji, tudi Slovenci slavimo po dobrotah z italijanskim pridihom. Kultura pitja kave na ulice naših mestec ob vsakršnem vremenu namreč zvabi številne uživače, prav tako pa bi v Sloveniji težko našli restavracijo, v kateri nimajo na meniju niti ene vrste pice.

 

… najboljše za konec

Slovenska vinska tradicija izvira še vse iz Keltskih časov, od tedaj pa se je na slovenskih tleh odprlo na tisoče vinaren, ki v večini pridelujejo bela vina. Kvaliteta naše vinske kapljice je trpela pod komunistično oblastjo, vendar pa je po prevzemu vinarskih obratov na stran zasebnikov hitro poskočila na svetovno raven. V Sloveniji sicer ločimo tri glavne vinske regije; Mediteransko, Posavsko in Podravsko. In čeprav večino slovenski vin spijemo kar sami, naša vrhunska vinska kapljica dobro besedo o naši državi širi tudi preko meja Velike Britanje, Amerike in držav centralne Evrope.

Če ste kulinarični navdušenec, vas vabimo, da rezervirate Kulinarični paket v uHotelu in Ljubljano tudi okusite.