Če si želite izvedeti več

TO sladico morate poskusiti v VSEH slovenskih krajih

Se tudi vi na potovanja odpravite s seznamom tipičnih jedi, ki jih v gostujoči državi preprosto morate poskusiti? In če vas že ne prepričajo vrhunska slovenska vina, avtohtoni suhomesnati izdelki in tipične jedi na žlico, boste nad sladico, ki jo pripravljajo v prav vseh slovenskih krajih, zagotovo navdušeni.Ko se poletni dnevi prevesijo v jesen in ko dan postane krajši, slovenske gospodinje na plan potegnejo svoje recepte za najboljše jesensko-zimske jedi. In če gledamo po priljubljenosti, se na prvem mestu zagotovo znajde recept za jabolčni zavitek.

Čeprav prvotni recept prihaja iz avstro-ogrskega cesarstva, ko je po starem zapisu veljalo, da mora biti testo tako tenko razvaljano, da se skozenj lahko prebere tudi ljubezensko pismo, smo ga Slovenci hitro vzeli za svojega in običajnemu receptu dodali še nekaj svojih izpeljank.

Če so nekatere slovenske sladice tipične le za določene regije (blejska kremna rezina je najboljša na Bledu, prekmurska gibanica v Prekmurju in kobariški štruklji v Kobaridu), je jabolčni zavitek tisti, ki kraljuje v kuhinjah po vsej državi. In recept se v različnih regijah skorajda ne razlikuje! Odlične zavitke različnih okusov pa pripravljajo tudi mojstrice in mojstri v slaščičarni Grand hotela Union. Zavijte v Kavarno Union, ki z očarljivim secesijskim ambientom vsak dan razvaja svoje goste, in si privoščite razvajanje brbončic. Ne pozabite na skodelico odlične kave ali enega od omamno dišečih čajev.

Če pa bi želeli svoje najdražje presenetiti s sveže pečenim zavitkom, spodaj ne prezrite recepta.

Prvo pravilo resnično dobrega zavitka, ki ga priporočajo slovenske gospodinje, je, da se ‘štrudelj’ vedno dela iz kislih jabolk.

Za pripravo jabolčnega zavitka (po receptu okusno.je) boste potrebovali:

250 g moke
3 žlice olja
0,5 žličke soli
125 ml mlačne vode
1,5 kg kislih jabolk
80 g drobtin
15 g sladkorja
65 g rozin
65 g sekljanih mandljev
1 vrečko vanilijevega sladkorja
1 žličko cimeta
125 ml sladke smetane
40 g masla

Postopek:
1. Moko stresite na desko za valjanje. V sredini kupa moke naredite vdolbino in vanjo vlijte olje, dodajte sol in toliko mlačne vode, da lahko zgnetete gladko testo. Testo oblikujte v kepo, ga pokrijte s pogreto skledo, namažete z oljem in pustite počivati 20 minut. Če testa še niste pripravljali sami, gospodinje svetujejo, da ga, preden ga daste počivati, namažite z oljem, da se testo med valjanjem ne bo trgalo.
2. Rozine temeljito operite. Jabolka olupite, odstranite peščišče in narežite na tanke rezine. Dodajte drobtine, sladkor, rozine, mandlje, vanilijev sladkor in cimet ter vse skupaj dobro premešajte. Pečico ogrejte na 210 °C.
3. Spočito testo razdelite na štiri dele. Vsak del posebej razvaljajte na pomokani deski. Nato ga preložite na pomokan prt in na vse strani tanko razvlecite. Konce testa z nožem previdno obrežite. Razvlečeno testo namažite s smetano, položite nanj nadev, ga zvijte in položite v dobro namaščen pekač.
4. Zavitek pecite 60 minut. Med pečenjem ga nekajkrat po vrhu namažite z raztopljenim maslom, da se naredi zapeljivo rahla skorja.

Pa dober tek!

Jabolčni zavitek je le ena od specialitet, ki navdušuje Slovence. Na našem blogu preberite, katera hrana in obredi so nam še pri srcu.