Če si želite izvedeti več

Spoznajte zgodbe ljubljanskih mostov

Mostovi preko reke Ljubljanice so zagotovo ena izmed najbolj fotografiranih znamenitosti mestnega jedra. Ampak, ali v resnici poznate zgodbe, ki se na bregovih reke Ljubljanice pišejo že vse od srednjega veka?

V resnici Ljubljanico od Barja do njenega izliva v reko Savo prečka kar 35 mostov, zapisi o prvem zgrajenem mostu pa segajo že v leto 1280. Tedaj so ga poimenovali Stari most in ga kasneje preimenovali v Spodnji most, ko ga je v 17. stoletju uničil požar. Uničen most so nadomestili z novim lesenim, v 19. stoletju pa končno s kamnitim. Več stoletij trajajoča zgodba o prvem ljubljanskem mostu je v resnici postavila temelje za danes eno najbolj fotografiranih znamenitosti v Ljubljani. Najstarejši most v Ljubljani je namreč stal na istem mestu, kjer je priznani arhitekt Jože Plečnik kasneje postavil Tromostovje. Vse od tedaj velja za enega imenitnejših značilnosti Ljubljane, ko pa so Tromostovje leta 2007 zaprli za promet, je postal eden izmed bolj priljubljenih kotičkov za popolno foto razglednico iz Ljubljane.

In če že govorimo o ljubljanskih znamenitostih, nikakor ne moremo mimo Zmajskega mostu, ki se danes umešča med ustaljene simbole Ljubljane. Čeprav se na fotografijah najpogosteje znajde zaradi dvoje železnih zmajev, se v zgodovino Slovenije zapisuje tudi kot prvi most, na katerega je bila položena asfaltna prevleka. Most, ki je bil zgrajen v letih 1900 in 1901, velja za enega izmed pristnih primerov ljubljanske secesijske arhitekture, zaradi načina gradnje iz železa in betona pa se v evropski zgodovini zapisuje tudi kot eden prvih tovrstne sorte.

Med sprehodom po mestnem jedru boste težko zgrešili tudi t. i. Čevljarski most. In da, kot gre sklepati iz imena, je njegova zgodovina povezana s čevljarsko obrtjo, saj naj bi prav na tem mestu tedaj nastajali in se prodajali imenitni ljubljanski čevlji. Pred tem so - zanimivo - most zasedli mesarji, ki so do leta 1614 tam za prodajo pripravljali meso, a so bili kasneje iz mestnega jedra preseljeni, saj je narava njihovega poklica predstavljala resno grožnjo za razvoj epidemij v mestnem središču. In da, v njihovem času se je most imenoval ‘mesarski’. Zanimivo, kajne?

V Ljubljani lahko tudi danes prečkate Mesarski most, le da boste tega našli približno 500 metrov stran. Ime izhaja iz časov, ko je arhitekt Jože Plečnik prvotno načrtoval novi Mesarski most, vendar se je njegova gradnja zaradi polemik umetnostnih zgodovinarjev in arhitektov zavlekla za kar nekaj desetletij. Novo zgrajeni most so končno odprli julija 2010, danes pa si ga obiskovalci v veliki večini zapomnijo zaradi množice ključavnic, ki jih zaljubljenci v znak večne ljubezni zaklepajo na njegovo ograjo, tako da je dobil še svoj novi vzdevek, tj. ’most zaljubljencev’.

Oglejte si čudovite ljubljanske mostove - rezervirajte posebno ponudbo v Central hotelu, »Doživite Ljubljano«, ki vključuje voden ogled Ljubljane na barki »Ljubljanica«.