Če si želite izvedeti več

Smučanje v Sloveniji? To je 5 smučišč, kjer boste uživali v pravi zimski idili.

Alpsko smučanje, deskanje, tek na smučeh, turna smuka, sankanje … Kljub širokemu spektru zimskih športov, nad katerimi se navdušujemo Slovenci, so slednji brez dvoma najbolj uveljavljeni med njimi. In čeprav pri nas ne najdete gigantskih smučarskih središč, lahko v zimskih mesecih uživate v številnih manjših športnih središčih, ki kljub temu omogočajo smuko na pravih tekmovalnih progah svetovnega pokala.

1. Krvavec

Turisti, ki se odločijo za nočitve v naši prestolnici, se pozimi najpogosteje odločijo za smuko na Krvavcu, v smučarskem središču, ki je v vsej Evropi najbližje mednarodnemu letališču. Krvavec se poleg bližine prestolnici lahko pohvali tudi s 35 kilometri urejenih prog, tekmovalnim poligonom, poligonom za začetnike in smučarsko šolo. Pravi zimski navdušenci lahko pozimi prenočite tudi v iglujih v Eskimski vasi.

Vir: slotrips.si

2. Mariborsko Pohorje

Poleti kolesarski park, pozimi smučarsko središče, ki kri po žilah požene tudi navdušencem nad električnimi sanmi. Mariborsko Pohorje je namreč največje smučarsko središče v Sloveniji, saj se razteza kar na 250 hektarjih. Mariborsko Pohorje se lahko pohvali tudi z visoko snežno garancijo, saj so pohorska smučišča s snegom prekrita kar 100 dni v sezoni, poleg tega pa rekorde postavljajo tudi v najdaljši nočni smuki v Sloveniji, ki se razteza kar na desetih kilometrih.

Vir: slovenija.info

Tam, kjer se rojevajo uspehi

Na Mariborskem Pohorju vsako leto poteka tudi tekma svetovnega pokala Zlata lisica. V Sloveniji imamo pestro zbirko medalj, ki so jih naši športniki osvojili v smučarskih disciplinah, ampak ko beseda nanese na smučanje, je težko zaokrožiti mimo Tine Maze. Tina je pač edina. Je prva slovenska dobitnica zlate medalje na zimskih olimpijskih igrah, slovenska javnost pa jo je šestkrat izbrala za slovensko športnico leta. Pri tem je treba omeniti tudi prvi veliki uspeh slovenskih smučarjev, leto 1984, ko je Novogoričan Jure Franko na olimpijskih igrah v Sarajevu osvojil srebrno medaljo in v takratno Jugoslavijo prinesel prvo medaljo z zimskih olimpijskih iger. Posebno mesto v naših srcih so zasedle tudi norveške igre leta 1994, ko so v alpskem smučanju blesteli Alenka Dovžan v kombinaciji, Katja Koren v slalomu in Jure Košir, ki si je v slalomski disciplini prismučal bronasto medaljo.

3. Kranjska Gora

Za številne je Kranjska Gora najbolj pravljična smučarska destinacija pri nas. Poleg idiličnega zimskega videza mesta pa Kranjska Gora gosti tudi tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju; pokal Vitranc namreč že vse od njegovih začetkov velja za eno od najpomembnejših športnih prireditev pri nas. Poleg izvrstnega smučanja se v Kranjski Gori lahko prepustimo užitkom urejene sankaške proge ter snežnega parka za deskarje in smučarje prostega sloga.

Vir: Penzion - livada

4. Planica

Tisti, ki obišče Kranjsko Goro, bo verjetno obiskal tudi Planico, dolino, ki je s svojimi smučarskimi skakalnicami svetovno slavo pridobila z rekordi v smučarskih skokih. Planica je z okoliškimi kraji tudi priljubljena zimska destinacija za tekače na smučeh, poleg tega pa je Planica dom tudi bolj ekstremnim zimskim ljubiteljem, saj je v njeni okolici veliko ledenih slapov, ki so pod vodstvom vodnika primerni za plezanje.

Vir: Nc-Planica

Slovenci smo veliki navdušenci nad smučarskimi skoki

Smučarski skoki v Planici in tudi drugod po svetu so v Sloveniji pravi mali fenomen. Z gotovostjo lahko trdimo, da med tekmami smučarskih skokov prav v vsaki slovenski hiši nekdo močno stiska pesti, da bi se naši fantje uvrstili v sam vrh svetovne lestvice. Med največje uspehe tega športa smo do zdaj namreč umestili dvojno zmago bratov Prevc, ki sta skupaj stopila na zmagovalni oder, v spomin pa se nam je še posebej vtisnil uspeh Primoža Peterke, ki je v sezoni 1996/97 osvojil veliki kristalni globus. Nikar ne gre zanemariti medalje slovenskih skakalcev, ki so jo prinesli z olimpijskih iger leta 2002, ko so v skupinskem seštevku osvojili bron.

5. Pokljuka

Pokljuka, ki je v svetu svoj sloves dobila po tekmah biatlona, je pozimi raj za ljubiteljske in profesionalne tekače na smučeh, saj se v njeni okolici vije kar 60 kilometrov označenih tekaških prog. Na Pokljuki sta urejena tudi manjše smučišče in sankaška proga, obisk Pokljuke pa se najbolj priporoča, ko poteka svetovno prvenstvo v biatlonu, saj se lahko v urejenem biatlonskem središču preizkusi prav vsak.

Foto: Biathlon-pokljuka

Naš največji uspeh je bil …

In kot je v smučanju kraljica Tina Maze, je pri teku na smučeh na piedestal postavljena Petra Majdič. Močna, neodvisna, odločna in predvsem "mož beseda". Njene odločne narave se vsi brez dvoma najbolje spomnimo po njenem nastopu na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru, ko je leta 2010 s počenim rebrom in predrtimi pljuči Sloveniji pritekla tretje mesto. Resnično ali skorajda malce nadnaravno, Slovencem se je v tistem trenutku vtisnila v srce in le s težavo bo še katera zimska športnica segla globlje.

 

Ko smo že pri zimi, nadaljujte z branjem našega bloga in izvedite več o zimskih radostih.