Če si želite izvedeti več

Slovenske tradicije, ki jih najverjetneje ne poznate

Čeprav je Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami zelo majhna, v sebi združuje bogato kulturno tradicijo, ki je kljub številnim spremembam v Sloveniji še kako aktualna. Tokrat smo na kupu izbrali nekaj takšnih, ki jih verjetno še niste utegnili spoznati.

 

Prvomajski kres

Slovenci na zadnji aprilski večer množično postavljajo kresove, ki imajo v primerjavi s kresovi ob poletnih večerih ali zimskih dneh popolnoma drugačen pomen. Kot priča zgodovina, naj bi v preteklosti s kresovi namreč pomagali soncu, da bi se čim prej ogrelo in zasijalo s polno močjo, kljub temu pa se danes Slovenci ob pomladnih kresovih prej kot pomagajo naravi družijo. Leta 1890 je prvi maj namreč postal praznik dela, zato je ta običaj danes (vsaj v manjši meri) povezan s pozornostjo, ki se poveča delavcem in njihovim pravicam.

 

Godovanje

Gód je osebni praznik na dan koledarskega svetnika, ki je v preteklosti prav tako vplival na izbiro imena, saj so v preteklosti novorojenčka krstili na ime svetnika, ki je godoval na dan njegovega rojstva, ali pa na ime znanega svetnika, čigar god je bil najbliže rojstnemu dnevu. 

V preteklosti je prav tako veljalo, da je bil god pomembnejši praznik kot rojstni dan, kljub temu pa so ga praznovali zelo skromno.

 

Slovenska vinska kraljica

Slovenija ima poleg gozdov, tudi zajetno količino vinogradov, kar je v preteklosti napeljalo tudi k ideji, da bi v Sloveniji izbirali vinsko kraljico, ki bi poskrbela za promocijo slovenskih vin doma in v svetu. Vsako leto vinarski strokovnjaki tako izberejo novo vinsko kraljico, ki naj bi bila mlada (in po nekaterih pravilih tudi samska!) in bi dodobra poznala slovensko vinsko kulturo.

 

Jurjevanje v Beli krajini

Jurjevanje v Beli krajini je najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki je svoje začetke postavil v leto 1964. Z raznimi prireditvami, delavnicami in predavanji poskušajo organizatorji ohraniti belokranjsko plesno, pesemsko in glasbeno dediščino ter obenem v ta del Slovenije pripeljati tudi razne izvajalce iz pestre mednarodne folklorne skupnosti.

 

Velikonočne tradicije

Velika noč je pomemben praznik za vse kristjane, v Sloveniji pa se jo v največji meri povezuje s koncem posta in številnimi kulinaričnimi dobrotami, ki se na ta dan znajdejo na mizi mnogih Slovencev. Med njimi ne smejo manjkati šunka, sladek kruh, hren in slovenska potica, otroci pa vsako leto poskrbijo za pisano okrašene praznične pirhe.

 

Eden izmed Union hotelov, ki je prežet s tradicijo in je svoja vrata prvič odprl leta 1905, je Grand hotel Union. Preberite več o njem!