Če si želite izvedeti več

Slovenija kot filmsko prizorišče

Zato je v Sloveniji vse več svetovnih zvezdnikov … Slovenija je med filmarji vsaj toliko priljubljena kot med turisti!

Nad lepotami Slovenije se v zadnjih letih ne navdušujejo le turisti, temveč tudi filmski ustvarjalci. Že veste, kateri televizijski projekti so nastali na sončni strani Alp?

 

Med vidnejše filmske projekte minulih let se zagotovo umešča snemanje priljubljenega filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan iz leta 2008. Prizorišče tedanjega snemanja pravljične dežele so našli v objemu prečudovite narave, v dolini reke Soče, ki si je svetovni sloves pridobila s svojo turkizno barvo in z neokrnjenimi kanjoni.

Napovednik za film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan.

 

Čeprav je ta film morda res požel največ zanimanja, pa so prvi ljubljansko filmsko kuliso opazili že ustvarjalci italijanskega filma Madamigella di Maupin, ki so ga v Ljubljani snemali leta 1965, v približno tisti čas pa so se ustvarjalci vrnili tudi pred nekdaj leti, ko so v Ljubljani posneli koprodukcijski film Bićemo prvaci sveta, zgodbo, ki se vrti okrog vrhunca jugoslovanske košarke leta 1970.

Napovednik za film Bićemo Prvaci Sveta.

 

Potem je Bollywood odkril Ljubljano in zgodila se je usodna ljubezen. Med 2013 in 2014 so filmski ustvarjalci iz Indije v Ljubljani namreč posneli kar 5 indijskih filmov, razlog za to pa gre iskati v slovenski raznolikosti, ki ustvarjalcem ne ponuja le nižjih stroškov, ampak tudi velik prihranek časa. To je predstavljalo začetek ljubezni, ki traja še danes, saj so v Ljubljani kasneje posneli tudi napovednik za film Super Ranga. 

Napovednik za film Super Ranga.

 

V zadnjih dneh je bilo v slovenskih medijih veliko slišati tudi o korejskih filmarjih, ki so v Sloveniji našli popoln kotiček za ustvarjanje serije Dear My Friends, za svojo kuliso pa so si poleg Ljubljane izbrali tudi slikovita prizorišča Pirana in Bleda, kar pa pravzaprav ne preseneča, saj film govori o prijateljstvu in ljubezni, ki naj bi vsaj v seriji premagala vse ovire.

In čeprav je v zadnjih letih priljubljenost precej narasla, so snemanja televizijskih reklam tista, ki v Slovenijo pripeljejo največje svetovne zvezdnike. Lani je avtomobilski oglas v okolici Ljubljane snemal Chuck Norris, Slovenija pa je postala filmska kulisa tudi za snemanje reklame čokolade Milka z naslovom Lost & Found, pa tudi za avtomobilska proizvajalca Peugeot in Audi, Kate Upton pa je v Slovenijo pripeljalo snemanje reklame Game of Wars, ki so jo predvajali med priljubljenim Super Bowlom!

Fiat Professional

Milko Lost and Found 

Game of War

 

Različni projekti v Slovenijo pripeljejo različne znana osebnosti in nekatere od the so obiskale tudi Hotel Lev – oglejte si katere.