Če si želite izvedeti več

Pust v Sloveniji

Če smo Slovenci resnično nori na kakšen praznik, potem je to zagotovo pust! Kar pa v resnici dokazuje tudi dolg seznam tradicionalnih pustnih povork, ki se vsako leto ob tem času zgodijo v različnih krajih po Sloveniji. Vas zanima, kje?

 

Ljubljana

Vsako letos se v prestolnici na pustno soboto zgodi t. i. Zmajev karneval z veliko pustno povorko in zabavnim programom, ki so ga lani sklenili na Kongresnem trgu. Omenjena povorka poleg novodobnih domiselnih mask vključuje tudi značilne maske iz poganskega ljudskega izročila, med drugim tudi t. i. kurente, laufarje in morostarje.

 

Ribnica

Tudi v tem majhnem kraju gojijo dolgo tradicijo pustovanj, na njem pa se predstavijo različne maske, posebno pozornost pa vedno pritegnejo domiselno in tematsko povezane skupinske maske, ki so s svojo sporočilnostjo navadno kritično usmerjene k državni oblasti. 

 

Cerknica

V Cerknici se pustovanje navadno začne že kakšen dan pred pravim pustnim praznikom, velika pustna parada pa nato sledi na pustno soboto, ko v maskah zaživi celo mesto.

 

Kranj

Kranj velja za kraj, v katerem naj bi pustovalo največje število ljudi. Maske navadno pripravijo pregled oseb in dogodkov, ki so zaznamovali minulo leto, prav tako pa se lahko obiskovalci nagledajo tudi sprevoda etnoloških skupin.

 

Ptuj

Ptuj velja za pustno mesto z najdaljšo tradicijo, saj v Sloveniji v resnici ni človeka, ki ne bi vsaj nekaj vedel o ptujskem kurentovanju. Na Ptuju se za pusta tako ne dogajajo le povorke, pač pa tudi etnografski in karnevalski dogodki s koncerti in plesi, glavni dogodek pa še vedno ostaja dogajanje na ulicah, ki izvira iz poganske mistike. 

 

Svojo vlogo pri pustovanju ima tudi Grand hotel Union …

V preteklosti so se meščani ob tej priložnosti namreč tradicionalno družili na t. i. črno-beli reduti. Praznovanje je v zadnjih letih sicer dobilo malce drugačno obliko, saj smo v letu olimpijskih iger v Riu črno-belo barvo lestvico popestrili z živobarvnimi dodatki brazilskega karnevala in tu so tedanji utrinki …

 

Zakaj se ga veselimo?

Poleg dejstva, da se ljudje z maskami veliko hitreje sprostijo, se ga Slovenci veselimo tudi zaradi pustnih dobrot, kot so krofi in flancati. Gre za ocvrte sladice iz testa, ki se jim doda sladke namaze, kot so breskova marmelada ali čokolada.

Pustnega rajanja v kuhinji ne bomo preskočili niti v Kavarni Union, kjer bomo za vas dnevno pripravljali sveže pustne dobrote. 

 

Vas zanimajo še druge slovenske tradicije? Nadaljujte z branjem tukaj!