Če si želite izvedeti več

Narodni in krajinski parki v Sloveniji

Prijetni dnevi zgodnje jeseni v slovenske narodne in krajinske parke vsako leto privabijo tiste, ki si v Sloveniji želijo videti več kot le najbolj priljubljene turistične znamenitosti. Če je komaj uro vožnje stran prostor za mestni vrvež, so tu doma zelena prostranstva gozdov, turkizne reke, kristalno čista jezera in vršaci, ob katerih bo tudi tistim najbolj zahtevnim zapelo srce.

Smo vas prepričali? To so slovenski narodni in krajinski parki, ki jih preprosto ne smete zamuditi, če obožujete naravo.

V Sloveniji vam raznolikost in majhnost pokrajine bolj kot kjerkoli drugje zagotavlja, da čisto vsak obiskovalec najde nekaj zase, in k temu prispeva tudi 14 narodnih in krajinskih parkov. Ti se raztezajo vse od obalnega dela na zahodu do prelepih panonskih gričev na vzhodu, mi pa smo za vas izbrali pet tistih, ki so v trenutku osvojili srca obiskovalcev, ki so Slovenijo obiskali v preteklosti.

 

1. Triglavski narodni park

Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji in zaobjema skoraj celotno območje slovenskega dela Julijskih Alp. Tamkajšnje največje lepote so zagotovo kristalno čiste vode - reka Soča in izjemna ledeniška jezera - ter redko alpsko cvetje, s pašnimi planinami in gorskimi tratami. Če obožujete hribe in gore, je obisk Triglavskega narodnega parka na vaši poti postanek, ki si ga preprosto morate privoščiti.

 

2. Regijski park Škocjanske jame

Če obožujete podzemeljski svet jam, vas Škocjanske jame zagotovo ne bodo pustile ravnodušne. Gre namreč za edini spomenik v Sloveniji, ki se od leta 1986 umešča na Unescov seznam svetovne dediščine, in velja za največji do zdaj znani podzemski kanjon na svetu. A lepote se ne skrivajo le pod površjem, saj je območje Krasa, kjer so jame, eno od lepših območij Slovenije, na katerem lahko najdemo več različnih metuljev kot na primer v Veliki Britaniji. Zanimivo, kajne?

 

3. Krajinski park Debeli rtič

Počitnice najraje preživljate ob morju? Potem boste zagotovo uživali ob obisku Krajinskega parka Debeli rtič, ki leži na zahodu, na skrajnem koncu Ankaranskega polotoka. Tam se boste lahko sprehajali nad 36 metrov visokim flišnim klifom in naravnim morskim obrežjem, ki skrbi za ohranjanje biotske raznovrstnosti slovenske obale.

 

4. Krajinski park Goričko

Čudovita preproga iz mozaika travnikov, njiv, sadovnjakov in vinogradov se nahaja na vzhodu, na prehodu Alp v Panonsko nižino. Tam se lahko vrnete v preteklost in raziščete delovanje vulkanov, ki so tu nazadnje divjali pred 1,6 milijona let. A tu ne boste uživali le tisti, ki obožujete pestre zgodbe iz preteklosti, ampak tudi tisti, ki cenite živalsko in rastlinsko raznolikost; na Goričkem je med posebej varovana območja namreč vpisanih sedem življenjskih okolij in kar 38 živalskih vrst.

 

5. Krajniski park Logarska dolina

Mnogi, ki so Logarsko dolino obiskali v preteklosti, trdijo, da gre za eno od najlepših ledeniških dolin v celotni alpski verigi. Leži v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, poleg venca več kot 2.000 metrov visokih gora pa boste tam lahko videli tudi pestro rastlinstvo in živalstvo, saj vas bodo ob poti osrečevale številne ogrožene in zavarovane gorske cvetice ter divje živali, kot so gams, kozorog, ruševec, divji petelin, sokol in planinski orel.

 

Če si želite o slovenskih narodnih in krajevnih parkih izvedeti več, kliknite TUKAJ. Poleg uporabnih informacij o vseh narodnih, regionalnih in krajevnih parkih boste tu našli tudi vse informacije, ki jih potrebujete za brezskrben izlet v naravo.

Popolna izhodiščna točka za raziskovanje čudovite slovneske pokrajine je Hotel Lev v Ljubljani. Kot nalašč pa je lociran ne le v sredušču mensta, aokak poleg zelenega Tivoli Parka. Oglejte si več o hotelu Lev.