Če si želite izvedeti več

Najodmevnejši tekaški dogodki po svetu

Preteči maraton je zagotovo največji izziv vsakega tekača, zato pravzaprav ne preseneča, da 42,195 kilometra dolga proga v različna mesta po svetu vsako leto privabi veliko tekaških navdušencev (in tistih, ki si to še želijo postati). Odteči maraton se vsako leto namreč znajde na seznamih novoletnih zaobljub številnih. Tudi na vašem?

Ker se sezona maratonov hitro približuje, smo za vse tekaške navdušence pripravili seznam dogodkov, ki jih v tem letu nikakor ne smete zamuditi.

 

Newyorški marathon

Potekal bo: 3. novembra 2019

Med tekači newyorški maraton od nekdaj velja za enega od zahtevnejših, saj ni le največji maraton na svetu, ampak zaradi številnih vzponov tudi eden od težjih. Na ulicah New Yorka si vsako leto štartno številko nadene približno 50.000 ljudi, med njimi pa je vedno mogoče najti tudi nekaj Slovencev. Prijavi se lahko vsak, ki je starejši od 18 let, približen strošek prijavnine, ki jo lahko poravnate prek spleta, pa je 11 dolarjev. Več podatkov o maratonu lahko najdete tukaj.

 

Chicaški maraton

Potekal bo: 13. oktobra 2019

Maraton v Chicagu je po številu udeležencev 4. največji maraton na svetu. Pravila tukaj velevajo, da se ga lahko udeleži največ 45.000 tekačev, ki morajo progo preteči najpozneje v šestih urah in pol. Krožna trasa maratona se vedno začne v znanem Grant parku, od tam pa tekači tečejo skozi 29 mestnih četrti. Chicaški maraton slovi po neverjetnem vzdušju, saj za dobro voljo tekačev vsako leto skrbi kar 12.000 prostovoljcev. Več podatkov o maratonu lahko najdete tukaj.

 

Pariški maraton

Potekal bo: 5. aprila 2020

Pariški maraton je težko pričakovani športni dogodek, ki v Parizu poteka vsako leto aprila. Pariški maraton je poleg maratona v Berlinu in Londonu najbolj priljubljen tekaški dogodek v Evropi, k temu pa zagotovo prispeva tudi slikovita pariška trasa. Tekači svoj podvig namreč začnejo na znanih Elizejskih poljanah ter se od tam odpravijo proti trgu Place de la Concorde, nadaljujejo skozi mesto in vse do priljubljene ulice Foch Avenue. Na maratonu lahko sodeluje vsak, ki opravi zdravniški pregled in je starejši od 16 let. Več podatkov o maratonu lahko najdete tukaj.

 

Londonski maraton

Potekal bo: 26. aprila 2020

Poleg newyorškega maratona londonski tekaški praznik velja za enega od najbolj zaželenih. Maraton so v Londonu prvič organizirali leta 1981, vse od tedaj pa se na imenitnem tekaškem dogodku navdušenci z vsega sveta zbirajo vsako pomlad. Na londonski maraton se je (kot tujec) težko prijaviti, zato vsi tisti, ki so v preteklosti tukaj že tekli, svetujejo, da si svojo karto zagotovite prek turističnih agencij. Maraton je obenem tudi prava paša za oči, saj večinoma poteka po ravnini ob reki Temzi, zato ne preseneča, da je zanimanje zanj vsako leto večje. Več podatkov si preberite tukaj.

 

Berlinski maraton

Potekal bo: 27. septembra 2020

Tako kot pri londonskem je tudi pri maratonu v Berlinu priporočljivo, da si svojo karto za dogodek zagotovite prek agencij. Število tekačev na maratonu je omejeno na 40.000, proga pa poteka skozi celo mesto. V Berlinu dogodki, povezani z maratonom, potekajo dva dneva, zato je obisk zanimiv tudi za tiste, ki se maratona ne boste udeležili. Več podatkov si preberite tukaj.

 

Ljubljanski maraton

Potekal bo: 26. in 27. oktobra 2019

Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev v Ljubljani, ki v strogem mestnem središču poteka vse od leta 1996. Vse od tedaj njegova priljubljenost iz leta v leto narašča, saj se je lani maratona udeležilo skoraj 25.000 tekačev. Trasa se navadno začne pri parlamentu ter se v krogu nadaljuje po ljubljanskih ulicah, navadno pa maraton spremlja tudi neposredni televizijski prenos na eni od državnih televizij. Več podatkov si preberite tukaj. Če se boste tudi vi udeležili maratona v Ljubljani, smo v Union hotelih za vas pripravili posebno ponudbo v kar treh hotelih: Grand hotelu Union, uHotelu in Central hotelu. Izberite svoj hotel in v času maratona bivajte le nekaj minut stran od štartne črte.