Če si želite izvedeti več

Lokacije, ki jih mora v Ljubljani obiskati vsak ljubitelj arhitekture in fotografije

Če obožujete arhitekturo in če vam ob tem v misli priplešejo veličastne stavbe, zgrajene v slogu art-nouveau, je Ljubljana zagotovo mesto, v katerem boste našli točno to, kar ste iskali.

Med starim mestnim jedrom in glavno železniško postajo se v senci veličastnih stavb skriva ulica, ki se ponaša z najlepšimi primerki secesijskega arhitekturnega sloga. Ulica, ki se je v današnji podobi začela razvijati med letoma 1895 in 1910, danes velja za predel, v katerem je mogoče najti številna pomembna in dobro ohranjena arhitekturna dela, ki jih s ponosom krasijo bogato okrašene fasade in umetniške podrobnosti, ki jih nikar ne smete spregledati. Za vas smo pripravili seznam najlepših secesijskih zgradb, ki ob obisku Ljubljane ne smejo ostati neopažene:

 

1. Grand hotel Union, Miklošičeva ulica 1

Grand hotel Union je bil prvi moderen hotel v tem delu Evrope, arhitekturno zasnovo pa je pripravil sarajevski arhitekt Josip Vancaš. Poleg skoraj 100 metrov dolge fasade in železne strehe, ki sta že pred več kot stoletjem veljali za pravi arhitekturni dosežek, je za arhitekturno posebnost tedaj veljala tudi veličastna Unionska dvorana (široka 15 metrov, dolga 33 metrov in visoka 11 metrov), saj je bila največja tovrstna dvorana v tem delu Evrope.

 

2. Zadružna gospodarska banka, Miklošičeva ulica 8

Zgradbo je leta 1922 zasnoval slovenski arhitekt Ivan Vurnik, ki je poleg Plečnika in Fabianija veljal za začetnika slovenske moderne arhitekture. Njena posebna fasada odraža slovensko narodnost, danes pa je ena od najbolj prepoznavnih ljubljanskih stavb.

 

3. Urbančeva hiša/Urbanc House, Prešernov trg 4b

Urbančeva hiša je bila prva ljubljanska veleblagovnica, ki je svoja vrata odprla leta 1903. Zasnoval jo je graški arhitekt Friedrich Sigmundt, njena posebnost pa sta steklena struktura v obliki rož in rimski bog Merkur, ki je kot simbol trgovine postavljen tik nad vhodom.

 

4. Hauptmannova hiša/Hauptmann house, Prešernov trg 1

Stavba na Prešernovem trgu je bila zgrajena leta 1873 in je ena od redkih stavb, ki je bila ob ljubljanskem potresu leta 1895 skoraj nepoškodovana. Prenovo stavbe je leta 1904 v secesijskem slogu načrtoval arhitekt Ciril Metod Koch, ki je fasado okrasil z barvnimi keramičnimi ploščicami.

 

5. Zmajski most

Čeprav se na fotografijah najpogosteje znajde zaradi dveh železnih zmajev, se v zgodovino Slovenije zapisuje tudi kot prvi most, na katerega je bila položena asfaltna prevleka. Most, ki je bil zgrajen v letih 1900 in 1901, je eden od pristnih primerov ljubljanske secesijske arhitekture, zaradi načina gradnje iz železa in betona pa se v evropsko zgodovino zapisuje tudi kot eden od prvih takšnih.

 

6. Drofenigova hiša, Mestni trg 23

Drofenigovo hišo je zasnoval arhitekt Karl Brünnler, v zgodovino ljubljanske arhitekture pa se je zapisala kot prva stavba z montažno jekleno fasado in skeletno železobetonsko konstrukcijo. Zgrajena je bila leta 1914 in takrat je bila vrhunec razvoja gradbene tehnologije v Ljubljani.

 

7. Mladika, Prešernova cesta 25

Zgradba, ki je bila zgrajena leta 1907, je edino delo, ki ga je v Ljubljani v celoti postavil Maks Fabiani. Zgrajena je bila kot prva srednja šola za dekleta v Sloveniji, med gradnjo pa se je prvič uporabila kovinska preklada oken. Secesijski okras portala je po arhitektovi zamisli naredil Ivan Zajec, okrašen pa je z grbi Kranjske, Ljubljane in domnevno simbolične Slovenije. Ob naslednjem obisku Ljubljane se ozrite okoli in še malo višje za čudovitimi arhitekturnimi dosežki, ki krasijo mestne ulice.

Preberite si več o secesijski arhitekturi in o Grand hotelu union v blogu Grand hotel Union - arhitekturni pečat ljubljanskega mestnega središča.