Če si želite izvedeti več

Jesenski sprehodi v gozd

V gozdnati deželi, kot je Slovenija, kjer gozdovi prekrivajo kar 58,4 % površine, so jesenski sprehodi med pisanim listjem posebno doživetje. Prav zato smo tokrat za vas pripravili štiri jesenske sprehajalne poti, ki so primerne tudi za izlete v družbi vaših malih nadobudnežev.

 

Golovec 

Pot na Golovec, ki je obenem tudi del priljubljene Poti spominov in tovarištva, je pogosta sprehajalna točka številnih Ljubljančanov. Po njem namreč poteka več lepo urejenih rekreacijskih in kolesarskih poti, vaši najmlajši pa se bodo razveselili tudi astronomskega observatorija, ki je postavljen na vrhu hriba.

Kako do tja?

Na avtobusnem postajališču Pošta stopite na avtobus številka 3, izstopite pa na postajališču Spodnji Rudnik, od koder vas do začetka sprehajalnih poti čaka le štiri minute hoje.

 

Rožnik

Če ste že spoznali največji mestni park v Ljubljani, park Tivoli, lahko svoj dan okrasite tudi s sprehodom na Rožnik. Ničesar ne zgrešimo, če rečemo, da se prav na Rožnik odpravi večina aktivnega življenja željnih Ljubljančanov, ki se na njegov vrh radi odpravljajo že vse od prve polovice 19. stoletja. Dodatnega znanja željni pohodniki se lahko odpravite po t. i. Jesenkovi poti, ki vas bo v treh kilometrih predstavila kar tridesetim različnim drevesnim vrstam, ki rastejo na tem območju.

Kako do tja?

Odpravite se v park Tivoli in tam sledite oznakam za ‘Pot na Rožnik’. Od Rožne Doline (do koder se lahko pripeljete z avtobusom številka 14) vas čaka še 18 minut hoje v hrib.

 

Orle

Vas Orle se nahaja ob grebenu Golovca, pot pa je primerna tudi za otroke, ki jih bodo najverjetneje pritegnile tudi trim vaje na začetku poti. Na poti vas bo pričakal tudi ribnik pri samotni domačiji Dolinar pa tudi prazgodovinski Molnik in grič Marenčk, ki je del številnih legend in pripovedi. Hoja bo trajala približno dve uri, zaradi lepo urejene poti pa je pot primerna za vse letne čase.

Kako do tja?

Na avtobusnem postajališču Pošta se usedite na avtobus številka 3 in po 17-minutni vožnji izstopite na postajališču Lavrica pri Malči.

 

Rašica

Enourna pot je primerna tako za navdušene ljubitelje narave kot tudi za popolne začetnike in družine z otroki. Gozdnata pot je oddaljena le nekaj kilometrov iz Ljubljane, na vrhu pa vas čaka tudi Planinski dom, kjer postrežejo tudi pijačo in jedi na žlico. V tem letnem času se obiskovalci navadno razveselijo nabiranja kostanja, prav tako pa je to priljubljena destinacija tudi za vse ljubitelje gobarjenja.

Kako do tja?

Na postajališču Gosposvetska se usedite na avtobus številka 8 in po 27 minutah vožnje izstopite na postajališču Gameljne. Iz vasi Rašica se nato odpravite na uro in pol trajajočo hojo do vrha.