Če si želite izvedeti več

Danes mineva 115 let od slavnostne otvoritve Grand hotela Union

Pisalo se je novo jutro 28. oktobra 1905, ko je zasnova arhitekta Josipa Vancaša v izvedbi Viljema Trea po 18. mesecih dobila svojo končno podobo. Ker je Grand hotel Union veljal za enega največjih in najbolj sodobnih hotelov v jugovzhodnem delu Evrope, so njegovo otvoritev slavili kar teden dni. Vse od tedaj pa Grand hotel Union velja za ljubljanski dom številnih svetovno znanih imen, dogodkov in popotnikov, ki si v Sloveniji želijo okusiti nekaj več kot le mestni utrip.

Za zgodovino namreč stoji zgodba, in tokrat smo pod drobnogled vzeli tisto, ki se vse od velike otvoritve v prejšnjem stoletju piše okrog njegove arhitekture. Ko je na otvoritvi leta 1905 padla zavesa, je Grand hotel Union veljal za največjo stavbo v Ljubljani, ki je bila zgrajena iz 2,75 milijona opek, za gradnjo pa so potrebovali kar 30 vagonov železnih nosilcev, 1070 oken in vrat ter okoli 400 kvadratnih metrov sten iz »mavčnega cementa«.

Grand Hotel Union, ki je slovel kot najbolj imeniten hotel takratnega časa, je ob odprtju štel 120 sob, nekaj salonov in gostinskih lokalov, vinsko klet, električno razsvetljavo, telefon, centralno ogrevanje, ter tudi garažo za avtomobile. Gostje so tedaj imeli na voljo tudi t.i. ‘pisalno sobo’, v kateri so lahko uporabljali pisalni stroj, ob nedeljah, pa so si moški gostje lahko privoščili tudi brivca. Vse zgoraj našteto je bilo pred natančno 115 leti pravo redkost.

In če je tedaj pozornost pritegnil zaradi svoje veličine, ga obiskovalci danes obožujejo zaradi značilnega secesijskega sloga in številnih skrbno dodelanih podrobnosti, ki povezujejo baročni del mesta z modernejšimi, secesijskimi stavbami.

Časi se spreminjajo, in tako kot je 100 metrov dolga fasada Grand hotela Union z železno streho v preteklosti veljala za pravi arhitekturni dosežek, se danes s ponosom ponašamo s skrbno dodelano zunanjostjo, ki je nastala pod tedanjim vplivom dunajskih arhitekturnih tokov. Na to ne nakazujejo le dekorativni elementi, pač pa tudi zaobljen pomolni vogal s kupolo, ki danes velja za vhod v unionsko kavarno, ki je uprizorjen na številnih razglednicah in počitniških ‘Instagram’ utrinkih na spletu.

Prav tako kot se je preko stoletja v celoti ohranila zunanjost hotela, je skrbno čuvana tudi njegova bogato dekorirana notranjost. Strop in lestenci Kavarne Union so popolnoma nespremenjeni, prav tako pa lahko po hotelu najdete tudi originalne kose pohištva, ki so tedaj krasili hotelske sobe. Po prenovah leta 2002 v svoji prvotni podobi blesti tudi glavno preddverje hotela.

V več kot sto letih obstoja je Grand hotel Union pomembno sooblikoval politično in družabno življenje v prestolnici in njeni širši regiji. Danes je na voljo 111 elegantno opremljenih sob in vrsta konferenčnih dvoran in salonov. Velja za največji hotelski konferenčni center v Ljubljani ter tako kot v preteklosti tudi v današnjih časih postavlja nove mejnike v razvoju ljubljanskega turizma.